Annelies maakt het goed

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 14 april 2020 - 01:53

Annelies, jonge vrijwilligster, doet haar verhaal.

Annelies

We spraken met Annelies, een jonge vrouw die erg actief is als vrijwilligster.

Hoe gaat het met jou

Met mij gaat alles momenteel goed, ik ben veilig en gezond. Hoewel dat alles wat vreemd is momenteel heb ik niets te klagen.

Hoe vul je je dagen nu alles zowat stilligt

De meeste dagen hou ik mij gewoon wat bezig met series kijken, met vrienden bellen, puzzels maken,…

Daarnaast ben ik vrijwilliger en ga ik op maandag en/of dinsdag naar de Abattoir in Anderlecht om met CollectMet Deliveries voedsel pakketten naar mensen thuis te brengen.

CollectMet is een project van Cultureghem waarbij we (in normale tijden) op zondag op de markt van de Abattoir samenwerken met marktkramers om onverkochte groenten en fruit op te halen die we vervolgens op maandag herverdelen naar mensen die ze kunnen gebruiken. Dat zijn zowel mensen uit de buurt als organisaties die op hun beurt het eten verdelen of verwerken tot soep of warme maaltijden. Gemiddeld redden we elke week tussen de 2 en 4 ton voedsel van de vuilbak.

Door COVID-19 is de markt nu gesloten maar we willen mensen die het nodig hebben blijven helpen. Dus zijn we CollectMet Deliveries gestart. In plaats van mensen die bij ons eten komen halen, brengen we het nu rond via elektrische fietsen. We maken ook soep die andere organisaties komen ophalen om te verdelen.

Deze week was de derde week dat we op de fiets kropen. De lijst met namen en adressen wordt langer, we bereiken meer en meer mensen en kunnen hopelijk zo zoveel mogelijk mensen toegang tot gezond voedsel geven.

Ik zit al 3 jaar bij CollectMet en ik ben heel erg trots op het team dat dit nu allemaal organiseert en mogelijk maakt! Ze zijn ondertussen een growfunding actie begonnen om geld in te zamelen zodat we kunnen blijven eten kopen (aangezien we niet meer op overschotten kunnen rekenen) en we zo mensen kunnen blijven helpen, zoals we altijd al gewoon zijn.

Hoe blijf je in contact met je naasten en de buitenwereld

Via sociale media, video calls of berichtjes blijf ik met vrienden en familie in contact.

Waar heb je echt behoefte aan, wie kan je daarmee helpen en hoe

Momenteel heb ik niet echt ergens behoefte aan. Positief nieuws horen en als buurt aan elkaar tonen dat niemand er alleen voor staat is wel fijn en daar zou een ‘trekker’ wel voor kunnen helpen. Iemand die iets organiseert of een aansteek geeft

Waar kijk je naar uit als heel deze crisis achter de rug is

Opnieuw knuffels kunnen geven en spelen met mijn nichtjes en neefje

Heb je een speciale boodschap voor iedereen of voor een iemand in het bijzonder

Aan mijn meme, dat ze een schat is, dat ik haar mis en dat ik er naar uitkijk om weer langs te komen.

En aan iedereen: Het is een vreemde tijd maar kijk eens wat een geweldige dingen we aan het doen zijn!

Als mensen zijn we nu aan elkaar aan het tonen dat we hier samen tegen vechten, allemaal! Niet uit eigenbelang maar voor het collectief. Iedereen past zich nu aan en zet zijn eigen noden en wensen op kant om voor elkaar de beste uitkomst te kunnen creëren.  Heel wat vrijwilligers zijn aan het helpen. Heel wat ouders zijn zich aan het uitsloven voor hun kinderen. Heel wat mensen helpen door thuis te zitten en te blijven.  Heel wat mensen blijven werken ondanks de risico’s: zorgend personeel, apothekers, in supermarkten, politie, postbodes, pakjes bezorgers, straatvegers, vuilophalers, de lijst blijft maar doorgaan.

We staan hier echt samen voor en dat vind ik persoonlijk enorm motiverend en inspirerend.