Brussel helpt 2020

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 17 november 2020 - 05:02

Brussel helpt de Babytheek

Brussel helpt 2020

Brussel Helpt: Een Babytheek voor elk

 

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ, in samenwerking met de Brusselse gemeenschapscentra. Dit jaar steunen we de Babytheek, een uitleendienst voor babyspullen.

 

Een aanschuifbedje dat na enkele maanden al te klein blijkt, of een flessenwarmer die je slechts enkele keren gebruikt. Met de babytheek bedacht het gemeenschapscentrum Elzenhof in samenwerking met duurzaamheidsorganisatie Netwerk Bewust Verbruiken een antwoord op de verzuchtingen van kersverse ouders: de aankoop van een heleboel babyspulletjes die je slechts gedurende een korte periode nodig hebt.

In de Babytheek kan je babygerief ontlenen, net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen. Met het project willen de initiatiefnemers mensen laten ervaren hoe het is om spullen te gebruiken, eerder dan ze te bezitten. 

“Een Babytheek is er voor iedereen, ook voor grootouders, tantes, ooms, jong, oud, arm, rijk,” vertelt Sarah Van Riel van de eerste, en voorlopig enige, Babytheek in Brussel. “Toen we in mei 2018 de eerste Babytheek in Elsene openden, schoot het lidmaatschap meteen de hoogte in. We hebben vandaag 115 gezinnen die actief lid zijn, maar eigenlijk kunnen we op jaarbasis slechts zo’n 100 families helpen. Daarom hebben we al verschillende keren een ledenstop moeten inroepen.”

Vandaag heeft de Babytheek – die door acht vrijwilligers wordt opengehouden – zo’n 350 verschillende items in haar bezit. Vooral wippertjes, draagzakken en aanschuifbedjes zijn ontzettend populair. Het merendeel van de voorwerpen is afkomstig van donaties. In ruil voor een jaarabonnement van 20 euro kunnen ouders een onbeperkt aantal keren spullen komen lenen. Daarbij mogen ze maximaal vier voorwerpen lenen voor een periode van hoogstens zes maanden.

Volgens Van Riel is ook de sociale functie en de wijkwerking van de Babytheek belangrijk. “Heel wat ouders komen ook voor een babbeltje, en om andere ouders te leren kennen,” klinkt het. “We zien dan ook de meerwaarde in van een Babytheek in elke Brusselse gemeente.”

Om die droom waar te maken, is echter budget nodig. “Met het verzamelde geld willen we iedereen die zin en ruimte heeft om een Babytheek op te starten, ondersteunen met middelen en begeleiding. We willen geen antennes van bovenaf installeren, maar initiatiefnemers van onderop helpen.” De Babytheek-droom steunen kan door op 28 november spaghetti te eten. Meer info via www.brusselhelpt.be